Fotowedstrijden, een slinkse manier om gratis foto's af te troggelen?!

22-2-2017 door Walther 

Een poosje geleden werd ik op flickr gevraagd of ik een foto aan een groep MooiWaterFlevoland wilde toevoegen. Ik liet de foto toevoegen, zonder verder lid te worden van die groep. Ik dacht er verder niet echt meer over na totdat ik vandaag gebeld werd: "een deskundige jury" heeft mijn foto heeft verkozen om "te pronken op de muren van de recent verbouwde panden van Waterschap Zuiderzeeland".
Met andere woorden je wint een 'prijs' en de prijs is dat zij mijn foto gratis als wanddecoratie mogen gebruiken. Eh, pardon, hoezo prijs?! Normaal geef je een fotograaf opdracht en betaalt deze voor zijn/haar werk. Jawel, mijn naam wordt genoemd en er is een feestelijke opening. Zou me een dagdeel kosten om schaapachtig lachend op de foto te gaan met de andere 'winnaars' en ik verkoop er geen foto extra door.
Ik heb maar bedankt voor deze geweldige eer, ze gaan nu op zoek naar een andere 'winnaar'. Gevalletje #ForTheExposure Helaas heb ik dit soort gevallen steeds vaker bij de hand, het lijkt wel of communicatie medewerkers dit als standaard repertoire gebruiken tegenwoordig. Ik doe sowieso weinig mee aan fotowedstrijden, meestal staat in de kleine lettertjes namelijk dat ze je foto's onbeperkt overal voor mogen gebruiken. Bij deze flickr groep was ik me er niet eens van bewust dat het een wedstrijd was!

Waterlicht door Daan Roosengaard, Schokland
Foto is gemaakt bij Schokland, van het kunstwerk Waterlicht van Daan Roosegaarde.