BLOG

The Real Trip 2018

17-9-2018 door Walther 

Wat was het weer vet, The Real Trip 2018, qua aantal deelnemers het grootste windsurfevent van Nederland! Na een aantal jaren magere wind hadden we vrijdagavond, zaterdag èn zondag voldoende wind om 4 races bij de volwassenen en maar liefst 15 races voor de kids te varen.
Qua eventfotografie zit voor mij elke uitdaging er in: sport, actie, sfeer, livemuziek en feest! Het hele arsenaal kan in actie komen, 400mm tele voor de verre actie, de 24-70 en 70-200 voor de actieshots vanaf de rib, nimar onderwaterhuis voor de kids races, elinchrom flitsset voor wat extra pep bij de buiten shots, 85mm 1.4 voor feest en band etc...
Op de zaterdag en zondag waren ook collega fotograferen Jeroen Helmers en Jan Peter van Popta aanwezig waardoor we dit jaar ook een aantal hele toffe drone foto's hebben. Ik ben kapot nu, maar hier kan ik weer een jaar op teren!

Windsurfevent The Real Trip 2018, Makkum, Friesland

Windsurfevent The Real Trip 2018, Makkum, Friesland

Arrianne Aukes in Makkum, Friesland bij The Real Trip 2018

Party bij The Real Trip 2018, Makkum, Friesland

Bruiloft Jan en Inge

10-9-2018 door Walther 

Bruiloften schiet ik niet veel, ik hou domweg niet zo van zwijmelen of andermans zoetsappigheden. Bruidsfotografie is dan ook niet helemaal mijn ding en ik beperk het dan ook maar tot maximaal één bruiloft per jaar. Met Inge had ik al supertof samengewerkt tijdens de sportmarathon, ze is lekker direct en expliciet en Jan bleek ook lekker nuchter. Na ampel beraad en het feit dat ik behoorlijk de creatieve vrijheid kreeg, besloot ik toch maar ja te zeggen toen ze me vroegen. Ter voorbereiding zijn we eerst een keer samen op de trouwlocatie wezen kijken om even een beeld te krijgen van de situatie ter plekke.
Afgelopen zaterdag was het zover, ik ben er de hele dag vanaf het aankleden tot het feest 's avonds bij geweest. Het bleek behoorlijk intensief want je wilt niks missen, voor bepaalde momenten is er immers geen tweede kans om het moment opnieuw te vangen. Naar hen en de gasten wil je de kalmheid zelve zijn, maar intern was ik continu bezig met het tijdschema, de beste positie en flashsettings voor de situaties die gingen komen. Ook enig improvisatietalent bleek noodzakelijk vooral toen bepaalde ingestudeerde loopjes in de praktijk een stuk sneller werden uitgevoerd ;)

Jan en Inge

De ontvangst, ceremonie, diner en feest waren gelukkig op één prachtige locatie: de Mariënhof in Amersfoort. Dat maakte het voor mij logistiek gezien een stuk rustiger. Ik kreeg keurig een eigen ruimte voor m'n gear en om tussen de bedrijven door accu's te laden, memorycards te backuppen en foto's te bewerken. Complimenten voor de professionaliteit en vriendelijkheid waarmee alles geregeld werd daar, een aanrader!

Binnentuin trouwlocatie De Mariënhof Amersfoort

Was het tof? Ja het was toch wel gaaf om te doen, je bent toch getuige van een aantal hele intieme momenten en dat deed me meer dan ik had verwacht! Ik heb niet de ambitie om dit veel vaker te gaan doen. De wetenschap dat ik het kan, maar ook dat ik het niet hòef te doen is prima :)
Wat ik het minst leuk vond is dat ik regelmatig van gasten verzoeken kreeg om een bepaalde foto te maken. Een aantal verzoeken heb ik beleefd geweigerd. Iemand had tijdens het feest de schoenen van Inge bemachtigd, of ik daar ff een foto van wou maken? Eeh nee. Of ik van iemand ff een hele chille tinder profielfoto wou schieten?! Nou nee dus. Een aantal vragen als 'wil je van ons gezin/onze groep een foto maken' heb ik wel gedaan, maar vooral geplaybacked, gheghe.
Tips worden gewaardeerd maar ik leg liefst de spontaniteit vast en maak daarbij mijn eigen beeldkeuzes, dàt is uiteindelijk ook waarom ik door Jan en Inge ben gevraagd :) Bedankt voor jullie vertrouwen in mij Jan en Inge, het was een hele verantwoordelijkheid maar zeker ook een eer om jullie prachtige dag op mijn manier vast te mogen leggen!

Jan en Inge, party!

Fotoshoot met Donika

20-8-2018 door Walther 

Behoudens wat workshops hier en daar doe ik zelf niet veel één op één model shoots. Ik wil graag mooie platen maken maar ik heb domweg niet zoveel met fashion. Na een bewezen goede klik met Donika tijdens een workshop eerder dit jaar had ik weer met haar afgesproken. Zo kwam het dat ik in m'n favoriete Makkum de prachtige Donika meermaals voor de lens kreeg. Sietse Jansen was m'n broodnodige licht assistent: het waaide flink en de 1.30m octabox was zonder statief niet blijven staan. Super ontspannen hebben we een paar hele toffe platen kunnen maken, ondanks de muggen en boze mieren op de locatie van de shoot. De elinchrom ELB500 voldeed uitstekend, zeker voor herhaling vatbaar!
Donika

Donika

Reuzen Royal de Luxe

18-8-2018 door Walther 

Gisteren de reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden bezocht. Het was veel te druk om de platen te kunnen maken die ik had willen maken, maar in goed gezelschap was het zeker de moeite waard om er even te kijken!
Reuzen van Royal de Luxe Leeuwarden

Workshops Makkum

3-8-2018 door Walther 

Zo, het zit er op, deze week twee fotoworkshops gegeven op de Holle Poarte in Makkum, een Nederlandse groep en een Duitse groep. Een beproeving want het was zo heet dat m'n meebrachte dino fotomodellen bekant smolten van de hitte ;) Super tof om te doen en leuk te horen dat de deelnemers erg enthousiast waren. Volgend jaar misschien nog maar eens doen dit!

Total Agri Beachpull 2018

15-7-2018 door Walther 

Gisteren op uitnodiging van Kolmer Elektromotoren de Total Agri Beachpull 2018 kunnen bezoeken. Kolmer is een van de sponsoren van het Puttense pullingteam The Riddle. De beachpull schijnt een van de grotere tractor pulling events in Nederland te zijn. Het wordt al jaren in Putten georganiseerd maar ik was er nog niet eerder geweest. Ik heb op zich zelf niet heel veel met tractoren of landbouwmachines maar het is altijd leuk om te zien als mensen hun ziel en zaligheid in een hobby stoppen. Zeker leuk om een keer de sfeer te proeven dus. De grootste uitdaging bleek om een goede plek te vinden om fatsoenlijk te kunnen pannen zonder dat er een passerende bezoeker met blaadje bier door het beeld liep ;)
Total Agri Beachpull 2018

Total Agri Beachpull 2018 Een selectie van foto's staat weer op m'n Flickr pagina.

Bello Festival 2018 Stoomtram Hoorn Medembik

10-7-2018 door Walther 

Afgelopen weekend ben ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens met mijn vader op pad geweest: we hebben samen het Bello festival bezocht. De Stoomtram Hoorn-Medemblik bleek 50 jaar te bestaan en voor de gelegenheid was ook te Stoomstichting Nederland present met de Baureihe 01 en 65. Ik heb altijd een zwak gehad voor oud industrieel erfgoed en het was dan ook erg leuk om even rond te knorren op zoek naar mooie locaties om te fotograferen. Samen een bakkie doen met m'n ouwe heer, prachtig zonnetje erbij, helemaal top!
Bello festival 2018 Station Medemblik

Bello festival 2018 Baureihe 65

Een selectie van foto's is te vinden op op m'n Flickr pagina.

Puttense Sportmarathon 2018, eerste reactie

1-7-2018 door Walther 

Gisteravond thuisgekomen van een ruim 26 uur continu fotograferen van de Puttense Sportmarathon (met slechts een half uurtje slaap). Geen tijd gehad om social media bij te houden maar ik heb enorm genoten en ben blij met de resultaten van de eerste foto's. Dankzij assistentie van makker Danny van de Bor van Fixxo (die als voice activated lightstand, praatpaal en timekeeper functioneerde) kon ik dit jaar bij veel foto's flitsen en echt mooiere foto's maken dan voorheen!
Respect voor alle sporters, organisatie en supporters die ondanks de hitte toch het maximale gegeven hebben! Even bijkomen nu en de komende tijd nog maar eens neuzen wat er verder nog aan interessant materiaal tussen zit!

Canon EF 85mm f1.4 L IS USM

8-6-2018 door Walther 

Hij stond al langer op mijn lijstje maar inmiddels heb ik toch de Canon EF 85mm f1.4 L IS USM maar aangeschaft. Eerste indruk: zeer scherp en een hele snelle autofocus. Ik denk dat deze lens zeer universeel inzetbaar gaat zijn. Portretten, livemuziek en indoor sport. Maar eens goed aan de tand voelen bij de komende Puttense Sportmarathon!

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III

7-6-2018 door Walther 

Vandaag zijn de specs van de nieuwe Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III naar voren gekomen. De mk II was al een topper, ik zie eerlijk gezegd nu nog geen enorme verbeteringen tov de mk II. Het lijkt dus meer een refresh dan een echte update. De tijd zal het leren.... bron: Canon Rumors

Kwaliteit versus kwantiteit

23-5-2018 door Walther 

Voor iedereen die vraagt "ik heb je gezien met je camera, heb je een foto van mij gemaakt?" of "waar kan ik de andere foto's die je gemaakt hebt terugvinden?" :
Als ik evenementen fotografeer (The Real Trip, Sportmarathon, mudmasters oid) dan is mijn insteek altijd om met mijn foto’s de sfeer van het evenement te vangen en die sfeer over te brengen aan de kijker. Die selectie van foto's moet overbrengen dat het ontzettend tof was. Het is nagenieten voor de deelnemers/bezoekers en een aansporing voor de thuisblijvers om het de volgende keer zeker niet te missen. Mijn doel is dus zeker niet om iedereen er op te krijgen en ook niet om zoveel mogelijk foto's te maken. Ook experimenteer ik regelmatig met andere settings (waarbij niet elke experimentele setting per definitie tot betere resultaten leidt dan wat ik normaal zou doen in die omstandigheden).

Ik werk elke foto afzonderlijk uit (minimaal 5 minuten werk per foto) en ik ga dus niet een paar duizend surf-,voetbal- of eventfoto’s online zetten. Ik zoek degenen er uit die ìk het beste vind. Dat kan zijn vanwege de emotie die ze tonen, het mooiste licht, kleur of compositie, omdat ze de sfeer goed weergeven of een verhaal vertellen. Die zorgvuldig geselecteerde foto’s deel ik met de buitenwereld, een aantal hou ik nog achter om later voor promotie van de volgende editie van het event te kunnen gebruiken.

En al die andere foto's? Ja, die zijn ook scherp en er staat vast wel iemand op die de foto's mooier zal vinden dan datgene wat hij/zij zelf gewend is. Ik ga echter voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Ben je jezelf niet op mijn foto's tegengekomen? Dan was de foto naar mijn idee dus nu niet onderscheidend genoeg. Dat is zeker geen arrogantie naar degenen die ik fotografeer, ik ben gewoon erg kritisch op mijn eigen materiaal. Het is MIJN manier om m'n beelden steeds weer te verbeteren en herkenbaar en onderscheidend te blijven. Wil je er echt persé op? Try harder to be awesome next time, of huur me in voor een individuele sessie, waar die topfoto zeker bij gaat zitten!

Voor de Duits sprekenden onder ons: het motto "In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister" spreekt mij erg aan!

Elinchrom ELB500 in de praktijk

21-5-2018 door Walther 

Tijdens de Pinksteren heb ik in Makkum de Elinchrom ELB500 maar eens aan de praktijktest onderworpen. Het vermogen is fantastisch: het is geen enkel probleem om over de zon heen te schieten. Daarbij is hij ook nog eens supersnel weer beschikbaar voor het volgende shot. Deze shots heb ik gewoon met de plastic diffuser geschoten, en zelfs daarmee is de lichtkwaliteit prima. Inmiddels heb ik ook een rotalux deep octa gescoord, ik ben zeer benieuwd hoe deze uit gaat pakken! Rottweiler Senna, Elinchrom ELB500 strobist

Skateboarder, Elinchrom ELB500 strobist

Carryspeed draagriem defect

11-5-2018 door Walther 

Ter aanvulling van wat beelden voor de komende presentatiegids van SDC ga ik morgen SDC vrouwen 1 fotograferen. Bij het voorbereiden van m'n gear kwam ik erachter dat een stukje metaal van het plaatje van m'n carryspeed draagriem was afgebroken! Ik gebruik de draagriem eigenlijk alleen bij sportfotografie waarbij ik met twee camera's schiet, het is de enige manier om snel van camera te kunnen wisselen. Ik had het nog niet eerder bemerkt, maar ben blij dat ik er op tijd achter was: het is immers niet tof als een dure camera met lens van je draagriem afstuitert! Carryspeed draagriem defect

Opgeven is geen optie

28-4-2018 door Walther 

Van de week even spontaan met Anthony van run2go de polder in geweest op een een paar stobist foto's met de elliptigo te schieten. Hier kwam ondermeer deze plaat uit, blij mee!
Anthony gaat voor de actie Alpe d'HuZes met z'n elliptigo voor de actie de Alpe d'Huez op, lees meer: https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/anthonydezwart
Opgeven is geen optie, team run2go, Anthony de Zwart, run2go

Anthony de Zwart, run2go

Elfia Haarzuilens 2018

21-4-2018 door Walther 

Elk jaar twijfel ik weer of ik wel of niet naar Elfia zal gaan: het wordt er alsmaar drukker en je wilt eigenlijk toch ook wat foto's maken zonder drukke achtergrond. Maar goed, toch maar weer besloten om te gaan en daarbij ook nog eens bedacht om m'n nieuwe Elinchrom ELB500 mee te sjouwen. Met wat geweld kon deze samen met camera, wat lenzen een jas toch in de foto rugzak. Een hele sjouw, maar een prima praktijktest voor extra lange inzet bij de komende sportmarathon. Ik heb weliswaar een stuk minder geschoten dan vorige jaren maar er zit toch wel een aantal hele dikke platen tussen. Blij met de ELB500 en zeker 's-avonds weer een topsfeertje bij Haarzuilens!

Liddy Ackerman
Model:Liddy Ackerman


Model:Lizzy van Gelder