BLOG

Brutalisme in Nederland

26-2-2021 door Walther 

Brutalistische architectuur facineert me enorm, de lompe functionalieit ervan is gewoon op een bepaalde manier cool. Het heeft ook wel iets dystopisch vind ik altijd. Al sinds de Bond films hebben de schurken vaak van die inmens grote, brute onderkomens en laboratoria. Maar bv ook in Blade Runner 2049 heeft de überschurk weer zo'n super minimalistische betonnen ruimte. Superschurken hebben altijd de meest geweldige architecten lijkt het wel! In Nederland is er niet brutalistische architectuur te vinden, maar wie goed zoekt.... Schurken heb ik er niet aangetroffen overigens ;)

Brutalisme in Nederland

Brutalisme in Nederland

Zelfportret met vintage Eumig C3

3-2-2021 door Walther 

Snel zelfportret met een vintage camera die ik op marktplaats niet kon laten liggen vanwege de intrigerende looks ervan. Deze Eumig C3R is een in 1958 gemaakte 8mm cine camera. Hij heeft maar liefst drie lenzen die je naar wens op de juiste plek kunt draaien. Geen batterijen maar gewoon opwinden! Alles volledig metaal, ik ben echt onder de indruk van de bouwkwaliteit van dit ingenieuze en prachtig gemaakte apparaatje!

Geschoten met de Canon R5, Elinchrom ELB500 met snaplux octa en een gravity backdrops achtergrond. Super die eye AF op de R5 voor selfies trouwens!

Zelfportret met een vintage Eumig C3r.

Metropolis

Samen met zoonlief even op pad geweest vandaag: even met onze camera's ontsnappen aan de covid gekte. Er zijn zoveel plekken waar je coole foto's kunt maken in Nederland, blij met deze platen!
Metropolis, Amsterdam, cityscape, 
architectuur

Metropolis, Amsterdam, cityscape, architectuur,blue,led

Canon RF 15-35mm f2.8L IS USM

10-1-2021 door Walther 

Na ampel beraad heb ik mijn meest gebruikte lens, de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM maar ingeruild voor de RF versie ervan: de RF 15-35mm f2.8L IS USM. In de praktijk gebruik ik mijn 5D mk IV alleen nog als backup camera en voor in het onderwater huis. De 24-70 en 70-200 EF versies zijn dan prima. Ik ben zuinig op mn gear, de EF zag er nog perfect uit. Ik kreeg een betere inruilprijs dan de boekwaarde bij kameraexpress en ik had ook nog recht op EUR 250 cashback vanwege de aanschaf van m'n R5. Geen redenen dus om het niet doen.
Door de EF groothoek in te ruilen op een RF versie kan ik nu zonder adapter schieten. Erg veel verschil tov zijn voorganger heb ik overigens nog niet bemerkt, die 1mm extra wijd merk je nauwelijks. Wel heeft deze de programmeerbare control ring. Maar omdat die nog niet echt in m'n vingergeheugen zit (alleen de 50mm heeft hem ook) doe ik daar nog niet veel mee. Het enige wat me verder opvalt is dat de lensdop aan de achterkant bij de RF lenzen er niet zo blindelings makkelijk opgaat als bij de EF lenzen. Toen de lens er eindelijk arriveerde (tante pos had weer eens zo'n moment) was er niet veel te schieten. Dus ik ben maar ff snel door hometown Putten gereden op zoek naar een plek voor de achtergrond voor een selfie. Op kantoor met dezelfde lens m'n voeten tegen een witte achtergrond geschoten en deze met fotoshop erin geplakt. Het was lang geleden sinds m'n 52 weken selfieproject, dus leuk om weer eens te doen!

Giant Down, Canon RF 15-35mm f2.8L IS USM

Canon RF 50mm f/1.2L USM

Gisteren samen met Donika de nieuwe Canon RF 50 mm f1.2L USM maar eens aan de praktijktest onderworpen. Het is m'n eerste native RF lens (geen adapter dus) en een beest van een lens. De autofocus van de R5 geeft veel vertrouwen waardoor je ook op maximaal diafragma super trefzeker bent. Ik heb ook de Canon EF 85mm f1.4L IS USM in het assortiment maar die is met de 5D mk IV op de grootste diafragma's best pittig met focussen.
We hadden slecht weer met weinig licht en veel regen. Normaal ben ik ook met mooi weer driftig met flitsers in de weer, maar dit keer alles met natuurlijk licht gedaan. Een totaal andere look met een lens als dit. Ik ben er erg blij mee!

Donika Davids, Canon RF 50 mm f1.2L USM

Donika Davids, Canon RF 50 mm f1.2L USM

Jordy Vonk voor Coros

Pro windsurfer Jordy Vonk kende ik al langer als trouwe deelnemer van The Real Trip. Jordy belde me om te vragen of we op hele korte termijn wat actie en lifestyle shots konden maken voor het horlogemerk Coros. Coros komt met een nieuw type sporthorloge met software speciaal voor het speedsurfen met een rechtstreekse upload naar gps-speedsurfing.com.
Het leek te gaan waaien, dus op naar Makkum waar we allerlei verschillende soorten shots konden maken, surfend, suppend en wat lifestyle shots op en rond het strand. En Makkum zou Makkum niet zijn als het ons niet in korte tijd zou trakteren op bijna alle soorten weer die er zijn.

Door alles in te flitsen bleek het weer mogelijk totaal verschillende soorten shots qua sfeer te maken, ook al schoten we alles op één dag. Het tegenlicht shot (met de Elinchrom ELB1200 vol over de zon heen) is een van mijn favorieten. Door omstandigheden had ik geen flitsassistentie deze keer, anders had ik ook zeker ook wat actieshots vanuit het water met de flitser geschoten.
Het werd in elk geval een supertoffe shoot met een zeer sympathiek sportman die ook nog super fotogeniek is!

Jordy Vonk, Fanatic, coros, strobist, elinchrom ELB1200

Jordy Vonk, Fanatic, coros, strobist, elinchrom ELB1200

Bosgasten revisited

Voor Annette en Arian van b&b bosgasten mocht ik hun nieuwe trots fotograferen: er is net een extra kamer gereedgekomen. Het hele jaar door kun je er genieten van het 'zware leven' op de

B&B Bosgasten, Putten, zwaar leven, bier

&B Bosgasten, Putten

Kameleon

22-9-2020 door Walther 

Leuk als zoonlief een nieuw huisdier aanschaft, een kameleon had ik nog niet eerder in beeld :)

Jemen Kameleon

Eerste inzet EOS R5 in de studio

20-8-2020 door Walther 

Vorige week had ik de kans de eerste keer de Canon Eos R5 in te kunnen zetten in een studio omgeving, met Donika als model. Gelukkig was voor deze shoot ook de batterygrip net op tijd binnen van foto Looman. Ik ben daar erg over te spreken: hierdoor is de camera toch echt een stuk beter in balans met zware lenzen als de EF 16-35mm f/2.8L III en de EF 24-70mm f/2.8L II. Het beviel eigenlijk uitstekend, de focus is goed, de beeldkwaliteit is fantastisch. De studio was enorm met aan drie zijden lichtinval van buiten. Wat erg handig bleek was dat ook het reviewen van foto's nu op de zoeker kan, dus ongehinderd door omgevingslicht.
We hebben een aantal platen geschoten met de Elinchrom ELB1200 en een grote octa, een ander deel gewoon met daglicht. Kun jij raden welk van onderstaande foto's ingeflitst is?

Donika Davids, Canon Eos R5, zwart wit

Donika Davids, Canon Eos R5

Animal eye AF op de EOS R5

6-8-2020 door Walther 

Bizar hoe de animal eye AF van de Canon EOS R5 dieren herkent en de focus op de ogen pakt, ook als de achtergrond onrustig is! Onderstaande platen Geschoten tijdens de roofvogelshow van De Valkenhof op de Holle Poarte in Makkum.
Benieuwd hoe de AF er in de zoeker uitziet? Check deze video van Wild Eye.

Zeearend

Zeearend

Canon EOS R5

30-7-2020 door Walther 

Ik heb lang gewacht op een waardige opvolger voor mijn 5D mk IV. Ik ben er tot op de dag van vandaag erg tevreden mee, super allround en robuust, maar als je ziet wat de andere merken inmiddels bieden ga je je toch afvragen waarom Canon daar wat achterbleef. Na de 5D MK IV kwam Canon alleen met een nieuwe 1DX mk III en de EOS R en EOS RP. De 1Dx is met zijn lagere megapixelcount te specialistisch (sport/journalistiek) en met de EOS R had ik al eens gespeeld: teveel shutterlag, missende joystick voor de AF etc. Het mirrorless systeem was nog voor mij nog geen alternatief.

Toen de R5 en R6 aangekondigd werden was de belangstelling wel gewekt. De media ging aan de haal met de stellar 8K videomogelijkheden van de R5 en leek te vergeten dat fotografen gewoon stills willen maken. Toch maar vooringeschreven bij foto Looman die een mooie combideal kon maken met camera,grip,adapter en extra accu. Ik kreeg rap een mail van Edwin dat hij binnen was, dus vandaag gelijk vanaf mijn vakantieadres vertrokken om de camera op te halen in Purmerend. De eerste indruk is erg goed, de controls zijn wel anders maar het voelt direct vertrouwd. Hij is ook niet tè klein voor mijn grote handen, maar zonder grip wel wat topzwaar met de zware objectieven als de 16-35, 24-70 en 70-200. De menu's zijn onverandered Canon style en ook de joystick voor de AF weer terug. Hier gaan de komende dagen zeker wat testbeelden mee gemaakt worden!

Pixel, onze kat

Nala

Motor shoot

29-6-2020 door Walther 

De BMW van Tycho werd verkocht en we hadden nog één dag hem te vereeuwigen. Shoots met motoren had ik nog niet eerder gedaan maar juist daarom leuk dit eens aan te pakken. Snel via google streetview een verlaten ogend terrein in de buurt gezocht zo kwam deze plaat tot stand. Het omgevingslicht was niet heel denderend maar met de Elinchrom flitsers bleek de boel aardig te pimpen. De ELB400 en ELB500 met gridded stripboxes gebruikt en als hoofdlicht de ELB1200 met een big octa.

Tycho en Donika

Behind the scenes
Met flits kun je ook een saaie locatie de look geven die je wilt!

Huwelijk André en Maritza

25-6-2020 door Walther 

Aan de vooravond van The Real Trip - Beach to Beach 2019 maakte ik met Donika als flitsassistente de foto van André's aanzoek door 'wel héél toevallig' bij hem en zijn Maritza in de buurt te zijn. Gisteren maakten we wederom als team de cirkel compleet en legden we het huwelijk vast op Droompark Bad Hoophuizen. Een andere locatie dan het strand was ondenkbaar natuurlijk. We troffen André nog nèt niet in een druipend surfpak aan maar wel met een big smile en de mededeling dat hij net gesurfd had. Een geweldige dag was het en een voorrecht om dat in deze corona tijd vast te mogen leggen!

Trouwen André en Maritza

Trouwen André en Maritza

Dutch Summer part II

13-6-2020 door Walther 

Het was vorige week wel ff een kwestie van heel goed timen om deze plaat te kunnen maken: de schommel bleek ondanks het 'slechte weer' namelijk ook populair bij passerende senioren en stelletjes met kinderen. Dus het kwam weer aan op het ultieme #teamwork met Donika: op de juiste tijd op de juiste plaats zijn en bliksemsnel werken: BAM en we hebben de plaat!
En nèt voor de bui los ging zaten we weer aan de andere kant van de dijk in de auto. Het blijft geweldig om op deze manier uniek beeld te maken!

Er was wel erg veel wind dus de octabox die ik had willen gebruiken bleek echt geen optie. Ik heb de Elinchrom ELB500 op full power gebruikt hier, handheld, zonder modifiers verder (alleen een kleine reflector). In de nabewerking heb ik met photoshop een wat desaturated look gegeven aan het geheel.

Dutch Summer, Donika Davids

Dutch Summer

8-6-2020 door Walther 

Slecht weer met veel regen voorspeld, ideaal voor een mooie plaat op het strand!

Dutch Summer