BLOG

Total Agri Beachpull 2018

15-7-2018 door Walther 

Gisteren op uitnodiging van Kolmer Elektromotoren de Total Agri Beachpull 2018 kunnen bezoeken. Kolmer is een van de sponsoren van het Puttense pullingteam The Riddle. De beachpull schijnt een van de grotere tractor pulling events in Nederland te zijn. Het wordt al jaren in Putten georganiseerd maar ik was er nog niet eerder geweest. Ik heb op zich zelf niet heel veel met tractoren of landbouwmachines maar het is altijd leuk om te zien als mensen hun ziel en zaligheid in een hobby stoppen. Zeker leuk om een keer de sfeer te proeven dus. De grootste uitdaging bleek om een goede plek te vinden om fatsoenlijk te kunnen pannen zonder dat er een passerende bezoeker met blaadje bier door het beeld liep ;)
Total Agri Beachpull 2018

Total Agri Beachpull 2018 Een selectie van foto's staat weer op m'n Flickr pagina.

Bello Festival 2018 Stoomtram Hoorn Medembik

10-7-2018 door Walther 

Afgelopen weekend ben ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens met mijn vader op pad geweest: we hebben samen het Bello festival bezocht. De Stoomtram Hoorn-Medemblik bleek 50 jaar te bestaan en voor de gelegenheid was ook te Stoomstichting Nederland present met de Baureihe 01 en 65. Ik heb altijd een zwak gehad voor oud industrieel erfgoed en het was dan ook erg leuk om even rond te knorren op zoek naar mooie locaties om te fotograferen. Samen een bakkie doen met m'n ouwe heer, prachtig zonnetje erbij, helemaal top!
Bello festival 2018 Station Medemblik

Bello festival 2018 Baureihe 65

Een selectie van foto's is te vinden op op m'n Flickr pagina.

Puttense Sportmarathon 2018, eerste reactie

1-7-2018 door Walther 

Gisteravond thuisgekomen van een ruim 26 uur continu fotograferen van de Puttense Sportmarathon (met slechts een half uurtje slaap). Geen tijd gehad om social media bij te houden maar ik heb enorm genoten en ben blij met de resultaten van de eerste foto's. Dankzij assistentie van makker Danny van de Bor van Fixxo (die als voice activated lightstand, praatpaal en timekeeper functioneerde) kon ik dit jaar bij veel foto's flitsen en echt mooiere foto's maken dan voorheen!
Respect voor alle sporters, organisatie en supporters die ondanks de hitte toch het maximale gegeven hebben! Even bijkomen nu en de komende tijd nog maar eens neuzen wat er verder nog aan interessant materiaal tussen zit!

Canon EF 85mm f1.4 L IS USM

8-6-2018 door Walther 

Hij stond al langer op mijn lijstje maar inmiddels heb ik toch de Canon EF 85mm f1.4 L IS USM maar aangeschaft. Eerste indruk: zeer scherp en een hele snelle autofocus. Ik denk dat deze lens zeer universeel inzetbaar gaat zijn. Portretten, livemuziek en indoor sport. Maar eens goed aan de tand voelen bij de komende Puttense Sportmarathon!

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III

7-6-2018 door Walther 

Vandaag zijn de specs van de nieuwe Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III naar voren gekomen. De mk II was al een topper, ik zie eerlijk gezegd nu nog geen enorme verbeteringen tov de mk II. Het lijkt dus meer een refresh dan een echte update. De tijd zal het leren.... bron: Canon Rumors

Kwaliteit versus kwantiteit

23-5-2018 door Walther 

Voor iedereen die vraagt "ik heb je gezien met je camera, heb je een foto van mij gemaakt?" of "waar kan ik de andere foto's die je gemaakt hebt terugvinden?" :
Als ik evenementen fotografeer (The Real Trip, Sportmarathon, mudmasters oid) dan is mijn insteek altijd om met mijn foto’s de sfeer van het evenement te vangen en die sfeer over te brengen aan de kijker. Die selectie van foto's moet overbrengen dat het ontzettend tof was. Het is nagenieten voor de deelnemers/bezoekers en een aansporing voor de thuisblijvers om het de volgende keer zeker niet te missen. Mijn doel is dus zeker niet om iedereen er op te krijgen en ook niet om zoveel mogelijk foto's te maken. Ook experimenteer ik regelmatig met andere settings (waarbij niet elke experimentele setting per definitie tot betere resultaten leidt dan wat ik normaal zou doen in die omstandigheden).

Ik werk elke foto afzonderlijk uit (minimaal 5 minuten werk per foto) en ik ga dus niet een paar duizend surf-,voetbal- of eventfoto’s online zetten. Ik zoek degenen er uit die ìk het beste vind. Dat kan zijn vanwege de emotie die ze tonen, het mooiste licht, kleur of compositie, omdat ze de sfeer goed weergeven of een verhaal vertellen. Die zorgvuldig geselecteerde foto’s deel ik met de buitenwereld, een aantal hou ik nog achter om later voor promotie van de volgende editie van het event te kunnen gebruiken.

En al die andere foto's? Ja, die zijn ook scherp en er staat vast wel iemand op die de foto's mooier zal vinden dan datgene wat hij/zij zelf gewend is. Ik ga echter voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Ben je jezelf niet op mijn foto's tegengekomen? Dan was de foto naar mijn idee dus nu niet onderscheidend genoeg. Dat is zeker geen arrogantie naar degenen die ik fotografeer, ik ben gewoon erg kritisch op mijn eigen materiaal. Het is MIJN manier om m'n beelden steeds weer te verbeteren en herkenbaar en onderscheidend te blijven. Wil je er echt persé op? Try harder to be awesome next time, of huur me in voor een individuele sessie, waar die topfoto zeker bij gaat zitten!

Voor de Duits sprekenden onder ons: het motto "In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister" spreekt mij erg aan!

Elinchrom ELB500 in de praktijk

21-5-2018 door Walther 

Tijdens de Pinksteren heb ik in Makkum de Elinchrom ELB500 maar eens aan de praktijktest onderworpen. Het vermogen is fantastisch: het is geen enkel probleem om over de zon heen te schieten. Daarbij is hij ook nog eens supersnel weer beschikbaar voor het volgende shot. Deze shots heb ik gewoon met de plastic diffuser geschoten, en zelfs daarmee is de lichtkwaliteit prima. Inmiddels heb ik ook een rotalux deep octa gescoord, ik ben zeer benieuwd hoe deze uit gaat pakken! Rottweiler Senna, Elinchrom ELB500 strobist

Skateboarder, Elinchrom ELB500 strobist

Carryspeed draagriem defect

11-5-2018 door Walther 

Ter aanvulling van wat beelden voor de komende presentatiegids van SDC ga ik morgen SDC vrouwen 1 fotograferen. Bij het voorbereiden van m'n gear kwam ik erachter dat een stukje metaal van het plaatje van m'n carryspeed draagriem was afgebroken! Ik gebruik de draagriem eigenlijk alleen bij sportfotografie waarbij ik met twee camera's schiet, het is de enige manier om snel van camera te kunnen wisselen. Ik had het nog niet eerder bemerkt, maar ben blij dat ik er op tijd achter was: het is immers niet tof als een dure camera met lens van je draagriem afstuitert! Carryspeed draagriem defect

Opgeven is geen optie

28-4-2018 door Walther 

Van de week even spontaan met Anthony van run2go de polder in geweest op een een paar stobist foto's met de elliptigo te schieten. Hier kwam ondermeer deze plaat uit, blij mee!
Anthony gaat voor de actie Alpe d'HuZes met z'n elliptigo voor de actie de Alpe d'Huez op, lees meer: https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/anthonydezwart
Opgeven is geen optie, team run2go, Anthony de Zwart, run2go

Anthony de Zwart, run2go

Elfia Haarzuilens 2018

21-4-2018 door Walther 

Elk jaar twijfel ik weer of ik wel of niet naar Elfia zal gaan: het wordt er alsmaar drukker en je wilt eigenlijk toch ook wat foto's maken zonder drukke achtergrond. Maar goed, toch maar weer besloten om te gaan en daarbij ook nog eens bedacht om m'n nieuwe Elinchrom ELB500 mee te sjouwen. Met wat geweld kon deze samen met camera, wat lenzen een jas toch in de foto rugzak. Een hele sjouw, maar een prima praktijktest voor extra lange inzet bij de komende sportmarathon. Ik heb weliswaar een stuk minder geschoten dan vorige jaren maar er zit toch wel een aantal hele dikke platen tussen. Blij met de ELB500 en zeker 's-avonds weer een topsfeertje bij Haarzuilens!

Liddy Ackerman
Model:Liddy Ackerman


Model:Lizzy van Gelder

Expositie in Piaam bij Nynke Pleats

8-4-2018 door Walther 

T/m begin juni zijn beelden van Jan Peter van popta samen met die van mij te zien bij Nynke Pleats in Piaam. Prima locatie om ff een bakkie te doen of een hapje te eten! Vlak bij de dijk vanaf waar je een machtig uitzicht hebt op de prachtige wolkenluchten boven het IJsselmeer. De expositie bestaat uit een combi van zout en zoetwater foto's waarbij mijn foto's allen zijn geschoten in Makkum.

Expositie Walther Siksma fotografie bij Nynke Pleats in Piaam 

Expositie Walther Siksma fotografie bij Nynke Pleats in Piaam

Expositie

1-4-2018 door Walther 

Samen met Jan Peter van Popta ga ik exposeren in het verre Piaam. Vandaag heb ik eindelijk de beelden uitgezocht. Niet makkelijk als je nogal kritisch op jezelf bent en heel veel materiaal hebt waar mogelijk nog wat onontdekte schatten tussen zitten. Maar goed, het is gelukt: het zijn allemaal beelden geworden van surfers die herkenbaar op Makkum aan het surfen zijn. Als de prints op tijd klaar zijn vanaf volgende week te bewonderen in De Nynke Pleats te Piaam. Je kunt er vanuit Makkum zo heen surfen, wel ff opletten voor de waterpolitie ;).

Professional Imaging 2018

26-3-2018 door Walther 

Prima dagje professional Imaging gedaan vandaag met fotomakker Jeroen Oosterveld. Leuk om alle bekenden weer live te zien en te spreken. Ook prima om wat apparatuur ook even echt vast te houden: de nieuwe Canon EF 85mm f/1.4L IS USM, de Canon EF 400mm f/2.8L IS USM II en de Elinchrom ELB500 bijvoorbeeld. Naast het boek van Lindsay Adler maar één nieuwe ding gekocht: de LitraTorch. Bedacht om te functioneren als een extra lichtje op m'n underwaterhousing. Ziet er goed uit, deze heeft (in tegenstelling tot de Lume Cube) ook instelbare lichtsterkte. Een gopromount en zelfs een kleine diffuser zijn ook meegeleverd. Maar eens aan de tand voelen in Makkum komende tijd!

The Etta James Experience @ Estrado

25-3-2018 door Walther 

Gisteren had ik de kans om The Etta James Experience te fotograferen in Estrado, Harderwijk. Supertoffe band en Estrado is ook een leuke locatie. Helaas is het bij bands met veel mensen op het podium altijd lastig om ook drummer, blazers en achtergrondzangeressen er goed op te krijgen: je wilt niet continue met je snuit vooraan staan en de doorkijkjes zijn wat spaarzaam. Deze keer maar eens met twee camera's gefotografeerd, dat scheelde in elk geval een flink aantal lenswissels. Zeker een aanrader om eens te gaan kijken!
The Etta James Experience, Floor Kraayvanger

Einde walkstool

24-3-2018 door Walther 

Vandaag mn eerste voetbalwedstrijd van het jaar geschoten. De 400mm op m'n monopod gemonteerd, ik nam plaats op m'n walkstool en daar lag ik: poot afgebroken :( Apparatuur nog heel geloof ik maar het was niet tof! Nou ben ik niet de kleinste, maar over het aangegeven maximumgewicht van max 225kg ben ik toch echt niet heen gegaan. Maar eens zien of dit onder garantie valt.
update: onder garantie een nieuw exemplaar ontvangen, perfect!