BLOG

Expositie in Piaam bij Nynke Pleats

8-4-2018 door Walther 

T/m begin juni zijn beelden van Jan Peter van popta samen met die van mij te zien bij Nynke Pleats in Piaam. Prima locatie om ff een bakkie te doen of een hapje te eten! Vlak bij de dijk vanaf waar je een machtig uitzicht hebt op de prachtige wolkenluchten boven het IJsselmeer. De expositie bestaat uit een combi van zout en zoetwater foto's waarbij mijn foto's allen zijn geschoten in Makkum.

Expositie Walther Siksma fotografie bij Nynke Pleats in Piaam 

Expositie Walther Siksma fotografie bij Nynke Pleats in Piaam

Expositie

1-4-2018 door Walther 

Samen met Jan Peter van Popta ga ik exposeren in het verre Piaam. Vandaag heb ik eindelijk de beelden uitgezocht. Niet makkelijk als je nogal kritisch op jezelf bent en heel veel materiaal hebt waar mogelijk nog wat onontdekte schatten tussen zitten. Maar goed, het is gelukt: het zijn allemaal beelden geworden van surfers die herkenbaar op Makkum aan het surfen zijn. Als de prints op tijd klaar zijn vanaf volgende week te bewonderen in De Nynke Pleats te Piaam. Je kunt er vanuit Makkum zo heen surfen, wel ff opletten voor de waterpolitie ;).

Professional Imaging 2018

26-3-2018 door Walther 

Prima dagje professional Imaging gedaan vandaag met fotomakker Jeroen Oosterveld. Leuk om alle bekenden weer live te zien en te spreken. Ook prima om wat apparatuur ook even echt vast te houden: de nieuwe Canon EF 85mm f/1.4L IS USM, de Canon EF 400mm f/2.8L IS USM II en de Elinchrom ELB500 bijvoorbeeld. Naast het boek van Lindsay Adler maar één nieuwe ding gekocht: de LitraTorch. Bedacht om te functioneren als een extra lichtje op m'n underwaterhousing. Ziet er goed uit, deze heeft (in tegenstelling tot de Lume Cube) ook instelbare lichtsterkte. Een gopromount en zelfs een kleine diffuser zijn ook meegeleverd. Maar eens aan de tand voelen in Makkum komende tijd!

The Etta James Experience @ Estrado

25-3-2018 door Walther 

Gisteren had ik de kans om The Etta James Experience te fotograferen in Estrado, Harderwijk. Supertoffe band en Estrado is ook een leuke locatie. Helaas is het bij bands met veel mensen op het podium altijd lastig om ook drummer, blazers en achtergrondzangeressen er goed op te krijgen: je wilt niet continue met je snuit vooraan staan en de doorkijkjes zijn wat spaarzaam. Deze keer maar eens met twee camera's gefotografeerd, dat scheelde in elk geval een flink aantal lenswissels. Zeker een aanrader om eens te gaan kijken!
The Etta James Experience, Floor Kraayvanger

Einde walkstool

24-3-2018 door Walther 

Vandaag mn eerste voetbalwedstrijd van het jaar geschoten. De 400mm op m'n monopod gemonteerd, ik naam plaats op m'n walkstool en daar lag ik: poot afgebroken :( Apparatuur nog heel geloof ik maar het was niet tof! Nou ben ik niet de kleinste, maar over het aangegeven maximumgewicht van max 225kg ben ik toch echt niet heen gedaan. Maar eens zien of dit onder garantie valt.

Workshops in Makkum

2-1-2018 door Walther 

Dit jaar ga ik voor het eerste twee fotografieworkshops in Makkum geven. Meer informatie volgt...

Elinchrom ELB400

Mijn trouwe Godox 360 flitsers heb ik verkocht omdat ik de hand heb weten te leggen op een Elinchrom ELB400 dual to go set. Ziet er superdegelijk uit allemaal en ook een handige draagtas erbij die ook ècht in de praktijk inzetbaar is. Juist voor sport (hss) heb ik hoge verwachtingen van deze set! Enige nadeel is dat ik nu ook wat Elinchrom modifiers moet aanschaffen en daar hoort toch een andere prijskaartje bij. Luxe problemen weer...

Stormbringer Deep Purple tribute @ Estrado

Altijd leuk, muziek fotograferen: het blijft toch een uitdaging met snel wisselende lichtomstandigheden! Afgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan Estrado in Harderwijk waar de Deep Purple tributeband Stormbringer speelde. Ik zit qua ICT ff in een gruwelijke drukke periode dus dit was een leuke afwisseling. Deep Purple is wat mij betreft DE classick rock band en ik heb enorm genoten van ronkende Hammond, tof gitaarwerk en fantastische stem die het orgineel zeker geen geweld aandeed!
Stormbringer, Deep Purple tribute band

Extra domeinen

Ik ben redelijk allround in fotografie maar heb toch zo m'n voorkeuren en specialisaties. De bijbehorende beelden lopen qua stijl soms redelijk uiteen. Ik heb daarom toch maar wat extra domeinnamen en landingspagina's gemaakt, toegespitst op bepaalde typen fotografie.
Het is geen geheim dat ik een zwak heb voor watersport. Voor watersportfotografie was nog een domeinnaam vrij dus het was niet onlogisch om watersportfotograaf.nl te claimen. Omdat ik zelf surf is surffotografie extra gaaf om te doen, dus snel surffotograaf.nl geclaimd om m'n surffotografie te promoten.
Recreatiefotografie ben ik eigenlijk vanzelf ingerold. Het is best een listige specialisatie nog want je wilt wel dat er mensen zichtbaar zijn maar als je niet met modellen werkt moeten die ook weer niet al te nadrukkelijk herkenbaar in beeld. Het domein recreatiefotograaf.nl was ook nog vrij zodat ik daar wat recreatie gerelateerde beelden kan laten zien.
Evenementen fotografeer ik eigenlijk documentair: ik wil de sfeer vangen en de mensen laten zien, de microsite ervoor is eventfotograaf.net

Update website

Tja, een website is wel erg 2014 en ik merk dat ik de laatste tijd redelijk wat op instagram en facebook plaats en m'n website minder vaak bijwerk. Echter de beeldkwaliteit van facebook is wel belabberd, instagram's resolutie is laag en van andere formaten van dan vierkant blijft weinig over.

Als fotograaf groei je natuurlijk ook: als ik foto's van een aantal jaar terug bekijk ben ik daar lang niet meer zo trots op als destijds. De timing is ok maar met de kennis en apparatuur van nu zou ik ze nu toch echt beter kunnen maken dan toen. Dat is prima: zonder groei zou voor mij de uitdaging er ook af zijn. Dit is wel het moment om eens te schiften in materiaal, oud spul wil ik niet eeuwig meeslepen. Op deze nieuwe website heb ik de albums dan ook niet meer opgenomen. Nu is al dit materiaal nog gewoon op m'n flickr te zien, gerangschikt op album.

Misschien dat ik nog wel eens album functionaliteit met bestel/download optie toe ga voegen maar voor nu is dit het. Het laat ook wel m'n motto zien: geen kwantiteit maar kwaliteit of zoals de Duitsers zo mooi zeggen "In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister" En af is hij nog niet, er zouden wat media queries moeten komen om bij lagere resoluties ook lagere resolutie beeld te downloaden en ook op SEO-gebied is nog flink wat werk te verrichten. Maar stap één is gezet: afscheid van de oude albums, nu voorwaarts met nòg beter materiaal!

Upgrades

Naast de 400mm 2.8 heb ik geen grote investeringen op fotografie hardware gebied gedaan dit jaar. Nu op de laatste dag van de Canon cashback actie ben ik toch maar gevallen voor de Canon EF 16-35mm f/2.8L III. Ik had de f4 versie van deze lens al: deze heeft dan wel IS maar IS bevriest natuurlijk geen beweging. Die 2.8 is gewoon wel heel tof bij minder licht, hij lonkte al langer voor eventfotografie.
Ik heb ook nog even met een schuin oog naar de Sigma Art lenzen gekeken: de prijs is aantrekkelijk, optisch zijn ook erg goed, maar ja die AF is toch echt minder dan de native AF van de Canon lenzen. Over de scherpte van de Sigma 120-300 sports heb ik bv nooit te klagen gehad, maar nu ik weer Canon heb voor het grote telebereik.....
Nog even calibreren met Reikan FoCal en dan maar eens testen: begin november het concert van Infloyd lijkt me een mooie gelegenheid om hem in te wijden :)

The Real Trip 2017 Aftermovie

Tja, ik wilde tijdens The RealTrip 2017 aanvankelijk alleen wat behind the scenes beelden maken. Gewoon door een actioncam op m'n camera te zetten om te kunnen laten zien hoe het er voor mij uitziet vanachter de lens. Ik was daar vooral om te fotograferen en daar ligt mijn passie ook. Jeroen Helmers​ had wat beelden vanuit een andere hoek gemaakt, ik had zelf nog wat gimbal beelden vanaf de rib en opeens liep het toch wel uit de hand: Jelle Klaver​ had namelijk super drone shots en de gopro beelden vanaf de jetski door Twan Verseput​ bleken ook heel vet. Kortom, opeens was er zoveel bewegend materiaal dat we daar toch wat meer mee moesten. Het was een flinke klus maar nu is er dan toch een heuse aftermovie van #TheRealTrip2017 ! Voor het echte filmische gevoel had ik natuurlijk zoveel mogelijk met DSLR moeten filmen, maar ja zowel fotograferen als filmen is toch wel een dingetje. Uiteindelijk moet je prioriteren: video heeft zeker zijn charme maar fotografie blijft voor mij toch wel het mooist.

#TheRealTrip2017 aftermovie from Walther Siksma on Vimeo.

Canon Experience Days 2017

9-10-2017 door Walther 

Leuk dagje Canon Experience Days afgelopen zondag: qua techniek heb ik eigenlijk niets gehoord wat ik nog niet wist, maar het is altijd leuk om anderen het te horen vertellen gekoppeld aan hun eigen ervaringen. Het Hembrugterrein bleek in elk geval een super toffe locatie en er waren kansen genoeg om wat interessants voor de lens te krijgen. Ik heb achtereenvolgens workshops gevolgd bij Frits van Eldik over AI servo, Bas Meelker over urbex, Bart Heemskerk over concertfotografie en een roofvogel workshop door Steven Ruiter. Volgende keer alleen wel boterhammen mee want het restaurant wat open zou zijn bleef toch dicht: ik heb flink wat mensen noodgedwongen appelpunten en gevulde koeken zien lunchen.
Canon experience days 2017 roofvogel workshop

The Real Trip 2017

21-9-2017 door Walther 

Het zit er weer op, The Real Trip 2017, een van de grootste surf evenementen van Nederland en voor mij toch echt het allermooiste event van het jaar om te fotograferen! Het is ook drie dagen echt hard werken want je wilt eigenlijk alles zien/vastleggen en ondertussen materiaal uitwerken om te posten op social media. Tussendoor regelmatig gear en memorycards wisselen en niet vergeten tijdens eten en slapen de accu’s in de laders te doen. Dit jaar was er een zoon die voor het eerst mee deed en even hulp nodig had bij optuigen en sjouwen en in al mijn wijsheid had ik ook nog bedacht ea te willen filmen. Aanpassingen in de event ranking software en een crashende laptop met de software voor het grote videoscherm moesten ook nog even ingepast.

Meermaals wisselen van gear en/of outfit maakte het super dynamisch: de ene keer sta je met zeiljack en korte telelens in de boot dan weer met de grote telelens en monopod op het strand. Snel een wetsuit aan, camera ombouwen in het onderwaterhuis voor actieshots vanuit het water, ’s-avonds sta je weer met groothoek en flitser bij band, tombola en party paraat. Kortom, het vraagt nogal wat gear, skills en doorzettingsvermogen maar het is supervet en dankbaar om te doen!

Het mooie van de Real Trip is dat elk crewlid afzonderlijk er voor de volle 100% voor gaat. De crew bij de registratie ziet bijna niets van wat er buiten gebeurt, de crew op het rondingschip ziet overdag bijna alleen maar water, de crew op de boten mist het strandprogramma etc. Ondertussen moeten er stands’s nachts bewaakt worden, goodiebags gevuld, licht en geluid geregeld etc. etc. Ik heb de mazzel wèl alles te zien en dat kan alleen door zo’n super crew! Een crew zonder kostbaar evenementenbureau of dikke subsidie, maar een club van enthousiaste doeners met liefde voor de sport. Ik ben trots om daar deel van uit te mogen maken!

Het enthousiasme van crew straalt uit naar de bezoekers wat ik heb ondanks het feit dat er weinig wind was eigenlijk alleen maar super positieve feedback gehad. De aftermovie moet nog gemaakt, de evaluatie moet nog plaatsvinden, maar wat hebben we enorm genoten, ik kijk nu al weer uit naar de 2018 editie van The Real Trip !

 

Presentatiegids SDC 2017

5-9-2017 door Walther 

Hij is klaar de presentatiegids van SDC ! Hij kwam wat ad hoc tot stand door een nieuw team, pas nadat het seizoen eigenlijk al voorbij was. Er moesten dus wat hobbels genomen en ik had natuurlijk geen eindeloze archieven met voetbalfoto's van andere teams dan waarin zoonlief had gespeeld. Dus met wat schrapen, nieuwe teamfoto's en de vormgeving door Sandra van Signatures is uiteindelijk toch een super presentatiegids tot stand gekomen: met elkaar hebben we echt wel wat onderscheidends neer kunnen zetten! Pixelpeeper als ik ben erger ik me natuurlijk wel wat aan de kwaliteit van de foto's die ik zelf niet gemaakt heb. Datzelfde gold natuurlijk voor Sandra die ook niet van alle advertenties fatsoenlijke logo's of beelden had. Maar goed, dit was een belangrijke stap in een meer professionele uitstraling van de club, met voldoende voorbereiding kunnen we dit volgend seizoen vast gaan overtreffen!