BLOG Augustus 2024

Duo Marathon Putten 2024

27-8-2024 door Walther 

Timon Gakes van m'n vertrouwde sportschool Move More vroeg me of ik dit jaar mee wilde helpen fotograferen voor de Duo Marathon Putten. Als niet fietser/loper kende ik het event eigenlijk zelf nog helemaal niet, maar het bleek al een flinke historie in Putten te hebben. De duo marathon is een recreatieve tocht waarbij gelopen en gefietst wordt voor twee mooie goede doelen: de AVL foundation en stichting HEST.

Na een blik naar de foto’s op de site en facebook pagina had ik al snel vastgesteld dat mijn insteek bij eventfotografie wat anders is: ik ben niet degene die zoveel materiaal produceert. Bij mij gaat kwaliteit voor kwantiteit, mijn streven is dus zeker niet om elke deelnemer erop te zetten of om maar zoveel mogelijk beelden te schieten. Ik wil met beperkt aantal pakkende platen die er uitspringen de sfeer van het evenement vangen, het gevoel geven dat je erbij had willen zijn! Elke foto wordt zorgvuldig geselecteerd, niet alleen op het verhaal of emotie, maar ook op kleur, compositie, scherpte etc. Vervolgens wordt elke foto afzonderlijk nabewerkt.

Mijn recept voor een beeldverhaal is: wide shots of dronebeeld voor overzicht/locatie, medium shots voor de sfeer, closeup's voor actie en emotie. Daarbij gebruik ik vaak de flitser om pakkende kleuren te krijgen, om actie te bevriezen en ook om minder afhankelijk van licht te zijn bij het kiezen van de beste locaties (ik wil ook met behoud van kleur vol tegen de zon in te kunnen schieten of op plekken waar het eigenlijk te donker is).

Voorbereiding is alles, ik wist al welke locaties ik wilde schieten, hoe de zon daar zou staan, waar ik kon parkeren. Hier een aantal foto's uit mijn selectie en mijn overwegingen erbij:

Wideshot voor de start met de drone
Omvang duiden door een wideshot met blik op de startlocatie, met de drone schuin boven het deelnemersveld, zo min mogelijk boven deelnemers/ publiek

Mediumshot van de start
Start: Camera meegetrokken met lagere sluitertijd om de beweging te vangen (spaken en voet maken de beweging), ingeflitst om onderwerp op te lichten tegen een iets onderbelichte achtergrond voor detail in de grijze lucht.

Mediumshot voor de actie
Mediumshot voor actie, diepte door weglopend pad benadrukt de afstand, ingeflitst om schuin inkomend zonlicht te vermijden (anders waren de deelnemers zwart geweest)

Foto 1
Medium naar close: gezichten van deelnemers tonen

Mediumshot voor de actie
Het goede doel niet vergeten, hier doen ze het allemaal voor! 

Groot spriel
De drone is weer perfect om een locatie te duiden, Groot Spriel hier

Closeup van een finishmoment
Closeup van emotie bij de finish, ingeflitst, lage sluitertijd voor de snelheid

Het was een mooie dag, de stemming zat er goed in, ik heb veel blije gezichten gezien onderweg!
Hier de link naar m'n geselecteerde foto's op flickr: Duo Marathon Putten 2024

Nog wat over m'n gear:
Alles is geschoten met een Canon R5 met daarop de nieuwe RF 24-105 2.8. Normaal wissel ik vaak tusen 15-35, 24-70 en 70-200 lenzen, nu kon ik eigenlijk alles met deze ene lens doen, top! Ik had geen flitsassistentie, daarom koos ik voor de Canon Speedlite EL1 reportageflitser, deze is net wat handzamer dan m'n Elinchrom set maar heeft toch ook de highspeed sync en is consistent qua kleur. Voor de droneshots heb ik de Mavic 3 drone gebruikt.


Dijktempel Marrum

1-8-2024 door Walther 

Gisteren een mooi rondje langs de Waddenkust gedaan met collega fotografe Monique van Dijk van MAKKUM originals. We hebben veel leuke locaties bezocht en het was geweldig de passie voor fotografie in een mini roadtrip te kunnen delen! De dijktempel bij Marrum was een van onze stops, hier hebben we zowel met de camera als met de drone leuke beelden kunnen maken. De klik is geweldig en we zullen zeker vaker op pad gaan om interessante locaties vast te leggen!
 
Dijktempel Marrum

Dijktempel Marrum, droneshot