Kwaliteit versus kwantiteit

23-5-2018 door Walther 

Voor iedereen die vraagt "ik heb je gezien met je camera, heb je een foto van mij gemaakt?" of "waar kan ik de andere foto's die je gemaakt hebt terugvinden?" :
Als ik evenementen fotografeer (The Real Trip, Sportmarathon, mudmasters oid) dan is mijn insteek altijd om met mijn foto’s de sfeer van het evenement te vangen en die sfeer over te brengen aan de kijker. Die selectie van foto's moet overbrengen dat het ontzettend tof was. Het is nagenieten voor de deelnemers/bezoekers en een aansporing voor de thuisblijvers om het de volgende keer zeker niet te missen. Mijn doel is dus zeker niet om iedereen er op te krijgen en ook niet om zoveel mogelijk foto's te maken. Ook experimenteer ik regelmatig met andere settings (waarbij niet elke experimentele setting per definitie tot betere resultaten leidt dan wat ik normaal zou doen in die omstandigheden).

Ik werk elke foto afzonderlijk uit (minimaal 5 minuten werk per foto) en ik ga dus niet een paar duizend surf-,voetbal- of eventfoto’s online zetten. Ik zoek degenen er uit die ìk het beste vind. Dat kan zijn vanwege de emotie die ze tonen, het mooiste licht, kleur of compositie, omdat ze de sfeer goed weergeven of een verhaal vertellen. Die zorgvuldig geselecteerde foto’s deel ik met de buitenwereld, een aantal hou ik nog achter om later voor promotie van de volgende editie van het event te kunnen gebruiken.

En al die andere foto's? Ja, die zijn ook scherp en er staat vast wel iemand op die de foto's mooier zal vinden dan datgene wat hij/zij zelf gewend is. Ik ga echter voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Ben je jezelf niet op mijn foto's tegengekomen? Dan was de foto naar mijn idee dus nu niet onderscheidend genoeg. Dat is zeker geen arrogantie naar degenen die ik fotografeer, ik ben gewoon erg kritisch op mijn eigen materiaal. Het is MIJN manier om m'n beelden steeds weer te verbeteren en herkenbaar en onderscheidend te blijven. Wil je er echt persé op? Try harder to be awesome next time, of huur me in voor een individuele sessie, waar die topfoto zeker bij gaat zitten!

Voor de Duits sprekenden onder ons: het motto "In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister" spreekt mij erg aan!